Click here for Myspace Layouts

Wednesday, May 30, 2012

hijrah

Kalau orang tanya, bila nak berubah aku mesti jawab, " bila da kahwin, insyaAllah "
da plan da nak kahwin nanti nak pakai gaun cantik-cantik, yang seksi-seksi..
bila tengok orang rambut cantik,sangat jeles, aku pun g saloon jugak..tengok orang pakai short skirt, nak pakai jugak..tak tahu la apa nak jadi masa tu..
padahal aku lahir dalam keluarga yang cukup dengan ilmu agama..
mama dengan abah, da bagi cukup ilmu agama dekat aku..
salah aku yang tak tahu nak pikir masa tu :(

bila baca cerita artis-artis yang da berubah pakai tudung ni, aku pun ada cerita aku..
seriously, kerana satu mimpi, berbulan-bulan hati aku tak tenang..
dalam mimpi tu, aku mimpi aku da mati...macam real sangat..
tempat tu gelap sangat, sempit..
nak nangis tak boleh, nak jerit pun tak boleh..
tak tahu macam mana nak cerita perasaan tu..
masa tu aku cuma harap aku ada satu je lagi peluang untuk hidup..
aku tak nak mati lagi..
syukur sangat aku masih hidup..

sejak dari tu, hati jadi tak senang..
banyak kali aku cuba halau jauh-jauh perasaan tu..yela, mainan tido jew kan..
tapi tak boleh..
masa tu terpikir nak berubah, tapi aku tak tahu macam mana nak mula..
aku da lama da tak pakai tudung, tudung pun tak ada..
macam-macam aku pikir, nanti kalau tiba-tiba pakai tudung, kawan-kawan cakap apa pulak.
tapi aku kuat kan hati.mula-mula tu ada la jugak orang cakap-cakap, perli-perli sebab tiba-tiba pakai tudung, tp akhirnya aku berjaya :)
bila niat betol-betol ikhlas kerana-Nya, ibadat yang lain pun akan lebih terjaga..

sekarang hati jadi lebih tenang, dan rasa lebih selamat bila bertudung..
da tak ada da pakai seksi-seksi, cara pandangan orang pun da lain
patutla orang cakap, lelaki lebih hormat perempuan yang jaga aurat..thanks Allah.. :D

tapi banyak lagi kelemahan aku..
pakai tudung tapi kadang-kadang baju masih lagi tak sesuai..( nak buat macam mana, dulu jahil sangat mana pernah beli baju sopan-sopan, sekarang kn da problem =.= )
semua tu akan di improve kn..insyaAllah.

aku pernah terbaca, ibadat orang yang tidak menutup aurat, tidak akan diterima,betol ke macam tu?
tak tahu la berapa banyak da dosa-dosa yang lepas..
sekarang pun aku masih banyak lagi kelemahan..
banyak lagi dosa yang aku buat antara sedar atau tak..

bila difikir-fikir balik,
aku tak sangka yang aku akan berubah secepat ni..
tapi aku tahu semua ini sebab Allah masih sayangkan aku..
doa mama da termakbul :D
nak tahu something tak?
sekarang mama selalu puji nita. thanks mama..yang penting mama happy :D

# cerita ni sekadar berkongsi pengalaman  :)

Monday, May 28, 2012

segmen bloglist : Saya blogger newbie


sebelum tido, join segmen FR dulu..



best part of my life

Banyak perkara yang best-best jadi dua tiga hari ni.. :) ok, nk share jugak, tak kira! 

As one of our assessment, we have to handle training program at SMK Dato Maharaja Lela. the task was very tough for us. 

Nita, as a one of the trainer :)





but the result was very amazing :D student yang sangat aktif dan sporting..tak kesah da, lecturer suka ke tak as long as ktowg happy :)

selepas itu, dating dgn incik hubby tercinta ^^


dan berjumpa dengan adik wanniey verra ^^


ok, part yang best-best da abis..lepas ni akan berperang dengan test, assignment dan final exam =.=
wish me luck :)

Thursday, May 24, 2012

wedding

I got 3 wedding invitation on 2nd June 2012, and 1 invitation on 29 may 2012..
ok, semua orang nak kahwin dan nita je tak tahu lagi bila..
seriously, sangat jeles =.=
and baru sedar yang sebenarnya umor da makin meningkat..

orang cakap, adik kahwin dulu kakak berat jodoh..betol ke??
i dont think so..
but my lil sister da tak sabar-sabar nak kahwin..
dengan senang hatinya, cik nita ali da prepare da nak mintak apa nanti ^^
tapi tak mau mintak yang mahal-mahal pun, sebab nita ada terbaca kat sini..

"islam tidak menggalakkan adat melangkah bendul ini dikenakan syarat-syarat yang ketat seperti memberi hadiah atau persalinan serba satu sepertimana yang si adik terima. kakak haruslah memahami dan merestui niat suci adik dan bukannya mengambil kesempatan"

ok, i'm a good sister! (nangis adik aku kalau baca ni ^^ )


but for me, I dont mind kalau adik nak kahwin dulu ( padahal dalam hati jeles ckt )
I still have many things to do before marriage..

# kepada kawan-kawan yang akan kahwin xlama lagi, selamat pengantin baru..nita tak datang kalau kawan sekolah punya wedding ni, sebab nita malu nk jumpa kawan-kawan lama... :(

Sunday, May 20, 2012

Hati

Suatu masa dahulu aku tak percaya pada istilah "BFF" or best friend, kawan sehidup semati..ada ke??
ok,sekarang  memang ada, my BFF ^^

dulu aku ada kawan baik,(maybe)..
kami sekolah sama-sama, membesar sama-sama, share masalah sama-sama..
cuma maybe aku yang terlalu meletakkan high expectation pada kawan baik aku (yup, my mistake)
ofkos, aku mengharapkan kawan yang boleh memberi semangat, sokongan dan bukan melemahkan sahabat nye..
sampai satu tahap, aku rasa dia tak layak untuk jadi kawan aku..setiap manusia ada kelemahannya,mungkin salah aku tapi aku juga manusia yang punya hati dan perasaan.

betol la apa orang cakap, mulut cakap lain, hati cakap lain..
walaupun aku da tekad, da tak mau ambil tahu pasal dia, tapi aku tetap terfikirkan dia..
lately aku selalu terfikirkan dia..macam mana nak halau perasaan ni?
rupanya hati aku masih belum sekuat yang aku sangkakan..
walau macam mana jahat pun mulut aku, tapi jauh dalam hati aku still risaukan dia..
kenapa kena ada perasaan macam ni??
maybe bcoz, aku sayang dia sebenarnya..

#ok, da abes membebel..esk test..bye!

SEGMEN SAYA NAK JOIN BLOGLIST KORN

Dulu nita tak pernah pulak ambik tahu sal segmen-segmen or contest apa-apa yang blogger-blogger ni buat.
tapi macam bes jew kalau dapat join ^^


nak join jugak?? click here...
tarikh tutup sampai 25 mei jew tauu..
30orang jew..siapa cepat dia dapat :)

Thursday, May 17, 2012

Bahaya tuala wanita

Ok, hari ni nita terbaca satu info yang sangat-sangat berguna..
selepas ini nita kena buat bajet balik tiap-tiap bulan kalau nk beli tuala wanita a.k.a pad..
sebab nita salu beli yang packed double yang paling murah sekali...
da bende pakai buang buat apa nak beli yang mahal-mahal pun kan =.=
tapi sebenarnya sangat BAHAYA..
pasni kena pilih betol-betol

nak tahu selebihnya, baca kat sini ^^

# nita rasa kan elok jugak kita pakai kain je tiap-tiap bulan macam org dulu-dulu tu..dapat menjaga kesihatan dan  yang paling penting sekali menjimatkan duet..amacam,ok tak? :D

pink vs blue

Ibu-ibu yang baru dapat baby or yang tengah pregnant, mesti kalau baby boy jew mesti beli baju warna biru, baby girl jew mesti pink..warna lain tak de?merah ke, hijau ke, purple ke,warna pelangi kew, kan comel tu ..

lau kt toilet pun, toilet perempuan jew mesti warna pink, yang lelaki warna biru....bosannyeeee....=.= ( but lucky I am bcoz I love pink ^^ )

kat singki basuh tangan pun nita ada nampak separuh pink separuh biru.. ( maybe sebab dia nk asingkan, perempuan dgn lelaki basuh tgn )

is it pink only for ladies?

mostly la macam 2,
boy = biru
girl = pink
( xtahu la mana asal usul nya ni)

Tapi kalau girl pakai warna apa pn still nampak kiut, warna biru pun girl pakai jugak..
masalahnya, lelaki mengada-ngada sikit,
warna pink xmau pakai,..
ada yang cakap warna pink macam perempuan..
mana dowg blaja ni??
abes kalau laki ada yang pakai pink 2 da jadi perempuan kew? (confius cik nita ali....... )

# but seriously I think guy wearing pink is totally super duper kiut! :D ( pink lover mcm ni larh ) senang jadi perempuan, semua warna pun boleh pakai, cantik jgk hehe

Monday, May 14, 2012

Lelaki dan Bola

Apa kelebihan bola berbanding kami-kami ( gadis-gadis) y comel-comel dan ayu-ayu ni?=.=
bila tiba musim bola, i'm sure gf-gf mst susah hati..
ketika itu gadis-gadis tidak akan dilayan, atau di beri layanan kedua..sgt kesian :(
dan sesetengah gadis juga akan turut memaki siapa y mencipta bola, y menjadi punca kepada segala-galanya (hahaha)
ketika itu juga akan berlaku musim bergado atau berlaku sawan putus ( sekejap putus, pastu sambung, putus, sambung balik) dan bermacam-macam lagi perkara yang tidak dapat dielakkan..kecian...

apa kelebihan bola??
mungkin kerana bentuknya yang bulat, dan kami (gadis-gadis) xsebulat bola, sedang-sedang jew, kiut-kiut gitu..^^
tp walaupun kami (gadis-gadis) mempunyai pinggang y ramping namun bola tetap menjadi pilihan utama lelaki-lelaki..=.=

tips-tips untuk membuat lelaki bertambah sayang ...
1)......
2) bagi sokongan pada mereka untuk terus tengok bola @ teman mereka tengok bola

bagaimana pula...

tips-tips untuk membuat perempuan bertambah sayang...
1)......
2)......
3)sanggup tinggalkan bola demi si dia

Oh God! mungkin sebab itu makin bertambah golongan gay dan lesbian atau hubungan songsang di dunia ini =.=


# Tapi xsemua perempuan y xminat bola.ada y sama-sama layan bola bersama pasangan masing-masing (bahagianya mereka ). kepada pasangan y selalu bergado pasal bola, dun worry, just remember, " we complete each other"..nasib bek dia g tgk bola, lau dia g tgk perempuan len, xke naya ^^

Saturday, May 12, 2012

just for you

Mama saya seorang guru...
beliau seorang guru yang garang dan berdedikasi ^^
beliau juga seorang isteri dan seorang ibu yang paling baik untuk keluarga kami ..
bertuahnya kami <3

selamat hari ibu, mama.. :)

# buat ayat mcm bt karangan time sekola2 dlu jew...syok jgk ;)


Segmen : 50 ++ Blogger in blogwalking list [ begin 10 may ]


Jodoh

Jodoh adalah rahsia Allah,kita merancang, dan Allah pun turut sama merancang,
cuma kadang-kadang kita takot dengan rencana Allah..

sebab ape,

Sebab kita tidah pernah tahu apa yang bakal berada di hadapan kita kelak, dan apa pengakhiran yang Allah inginkan buat kita. Buat hidup ini. Tiba - tiba hati berbisik, sebenarnya perancangan Allah mengatasi perangcangan kita sendiri..
Buat apa terlalu memikirkan sangat, kita laluilah kehidupan seperti biasa.
permulaan itu bermula dengan kita, dan pengakhirannya Allah telah tetapkan buat kita..
Berdoalah semoga pengakhiran itu sama seperti yang kita rancangkan dan terbaik untuk hidup..
Belum dikatakan dia jodoh kita andai "AKAD" tidak tertunai. kadang pertemuan itu ada, namun jodoh itu masih menjadi rahsiaNya lg <3



sumber : copy paste dari FB ^^

Friday, May 11, 2012

cerita satu malam ~ dari lubuk hati ;)





Aku masih belum berjaya, jauh lg nk berjaya, tp aku akan pasti kan aku akan berjaya suatu hari nanti..
kepada hamba-hamba Allah yang pernah pandang rendah kt aku suatu ketika dulu, sila buka mata anda luas-luas, sebab owg yang bodoh, yang tak ada apa-apa mcm aku ni akan BERJAYA satu hari nanti! 
aku xpunya apa-apa,
aku xmampu ubah apa-apa kejadian Allah..
lumrah dunia, yang cantik akan selalu disanjung, yang hodoh akan selalu dihina,
aku lahir sebagai perempuan yang xcantik, yang bodoh, yang lembab yang selalu diketawakan, yang selalu dipandang rendah..
tapi aku akan pastikan suatu hari nanti, mama dan abah akan tersenyum bangga ada anak mcm aku, tu cita-cita aku sejak mula-mula masuk universiti tahun 2007 dulu.
aku percaya pada prinsip, susah-susah dahulu, senang-senang kemudian,
syukur Allamdullillah, Tuhan masih bersama aku..:)

thanks the past for the better future! InsyaAllah ^^

# kepada individu-individu yang pernah ketawakan saya, pandang rendah dan sewaktu dengannya, jutaan terima kasih diucapkan sebab anda-anda semua lah kekuatan saya selama ini. Semoga anda-anda semua pn turut berjaya, jangan pandai nak hina owg len jew :)

Monday, May 7, 2012

Bila nita da dewasa :D

Time nakal- nakal dulu, mama xbg kua ikut pintu dpn, kua ikut pintu belakang,
mama ckp jgn balik lmbat, kita ckp mama ni xsporting laaa..
mama ckp jgn pkai seksi-seksi, jaga aurat,kita ckp mama ni xphm langsung jiwa remaja..
mama 2 la, mama ni la..mcm-mcm duk mengomel sal mama..

Masa dpt tawaran masuk u, dapat blaja jauh-jauh,
masa 2 nk jerit kt satu dunia..
"yeahhhhhhhh, i'm freee"

Nk kua xmau balik pn xpe, nk pakai bju apa-apa pn xpe,nk g mne pn xksh laaa,
mama bkn tahu pn..
masa 2 la, baru nk rasa kebebasan, xd owg nk kongkong-kongkong..

Bila umur da makin meningkat,
bila pemikiran da makin matang,
baru sedar, ya Allah, byk nye dosa aku pada mama..
lau dpt undur balik masa, aku xmau jd anak y nakal..
nk ikut ckp mama ;(

Klu dulu, xsabar-sabar nk duk jauh-jauh dari family,
tp sekarang xsabar-sabar nk abes blaja, nk duk celah tiak  mama.. :D
t da kawen pn nk duk ng mama, xkire!

# semakin dewasa, semakin dapat berfikir dgn lebih baik..gud nita ^^ kn bgos lau mama baca entri ni, baru mama touching ckt ;p

Friday, May 4, 2012

ily kurang ckt dr b ;p

Entry ni di buat khas untuk my best fren forever! cewahhh.. ;p 
hari-hari mkn same-same, stdy sama-sama, bt asgmt sama-sama, gosip sama-sama, gado sama-sama, tdo jew xsama-sama ( laen-laen katil ).

walaupun dia ni ex dip akaun, pakai tudung bawal libas-libas, tp sbnrnye dia ni gile-gile jgk.ofkos la kn, lau x cne nk jd besfren nita ali ^^ one more thing, dia sgt-sgt HOTTTT!..sebab kan dia, nita da glamer skali..thx to her! :D 
kjayaan dia y terbesar,dia dapat tahan dengan nita y suka ckp lepas, mulut jahat ckt kdg-kdg ( yes, i am!), y xreti nk mngemas, ske sepah-sepah, y gedik mgada-mngada, syabas my dear! ;p

ok, nti da abes blaja, lau nita baca entri ni balik mst gelak sowg-sowg ^^ i gonna miss u a lot! i'm swear! ko mst terharu kn baca entri ni..aku kn sweettttt ^^


npk x "kesweetan" kami dalam pic di atas :p 

# klo nti jpe budak nama zara safiya bt Muhamad zhafri, 2 anak die la 2 ^^ kwn-kwn y laen, nti untuk kowg akan ade entri y laen..ni khas untuk sue, sb salu pnjm broadband die ;p happy reading! :)